Smart Solar Charging – regio Utrecht

Wat is Smart Solar Charging

Een duurzaam energiesysteem op wijkniveau: met Smart Solar Charging wordt lokaal opgewekte zonne-energie in (deel)auto’s opgeslagen via een slim en dynamisch snellaad- en opslagsysteem (Vehicle2Grid). Dit creëert flexibele opslagcapaciteit die pieken op het elektriciteitsnet reduceert. De lokaal opgewekte energie wordt op een later moment, als de energieprijs hoog is, vrijgegeven aan de wijk.

Van living labs naar grootschalige transitie

Door te leren van de praktijk, wordt Smart Solar Charging klaargestoomd voor grootschalige transitie. Het energiesysteem met een elektrische auto als ‘batterij op wielen’ wordt doorontwikkeld in vijf proeftuinen in de regio Utrecht. Lees hier meer over de verschillende proeftuinen. Onderzoekers en ondernemers werken hier samen om het innovatieve systeem te optimaliseren naar energieprestaties, gebruikersgedrag en waardemodellen.

 

Hieronder zijn twee informatieve films te vinden. Beiden geven een goed beeld van het project.

  1. Smart Solar Charging – Duurzame energie altijd beschikbaar
  2. VPRO Tegenlicht: De Doorbraak van Duurzaam (fragment)
1. Smart Solar Charging – Duurzame energie altijd beschikbaar

Ontdek hoe Smart Solar Charging de energietransitie mogelijk maakt en maak kennis met de mensen achter de bijzondere samenwerking. Ondernemer Robin Berg, hoogleraar Wilfried van Sark, projectmanager Michiel Scherrenburg, onderzoeker Tom Wolvers en ontwikkelaar Matthijs Kok belichten hoe living labs onmisbaar zijn voor de energietransitie.

2. VPRO Tegenlicht: De Doorbraak van Duurzaam (fragment)

Fragment van VPRO Tegenlicht: De Doorbraak van Duurzaam, met een bezoek aan Smart Solar Charging in Utrecht.