Smart Solar Charging – regio Utrecht

Nieuws

Smart Solar Charging finalist prestigieuze Europese Regiostars Awards

Regiostars Awards is een prijs voor de meest innovatieve best practices in Europa. Hiermee wil de Europese Commissie anderen inspireren. Van de 206 inzendingen verdeeld over vijf categorieën, is Smart Solar Charging één van de vijfentwintig finalisten. Smart Solar Charging is een bidirectioneel laadsysteem voor elektrische auto’s. Autobatterijen kunnen zowel geladen als ontladen worden waardoor duurzame energie terug wordt geleverd aan de wijk. Zo draagt Smart Solar Charging bij aan het verduurzamen van de regio Utrecht. Maak van dit project een Regiostar door te stemmen.Europese inspiratie

Sinds 2008 worden Regiostars Awards uitgegeven door het Dictoraat van Regionaal en Stedelijk Beleid van de Europese Commissie. Op deze wijze honoreren de Awards Europese projecten die bijzondere prestaties leveren en nieuwe aanpakken in regionale ontwikkeling demonstreren. In 2020 is er een recordaantal van 206 aanmeldingen ontvangen voor vijf categorieën die cruciaal zijn voor toekomstig Europees regionaal beleid.

Iedere categorie telt vijf finalisten, waarvan er één wordt uitgeroepen tot winnaar van de categorie. Bovendien dingen alle finalisten mee naar de public choice award, bepaald door het aantal verworven stemmen. Dus laat jouw favoriete project winnen en stem nu op Smart Solar Charging door het een blauw hart te geven in de categorie Industriële Transitie voor een Slim Europa. Stemmen kan tot 15 september.


Smart Solar Charging stoomt door

In de regio Utrecht ontwikkelt Smart Solar Charging het bidirectionele laadsysteem in combinatie met elektrische deelauto’s in verschillende proeftuinen. Iedere proeftuin heeft zijn eigen gebruikersprofiel en dat zorgt voor de ontwikkeling van breed toepasbare oplossingen die direct te implementeren zijn op grote schaal. Een recent toegevoegde proeftuin is het stadsbrede netwerk van de stad Utrecht. In maart 2019 geopend door Koning Willem-Alexander in de wijk Lombok, inmiddels staan er al 200 slimme bidirectionele laadpalen en 50 elektrische deelauto’s in 9 van de 10 wijken van de stad Utrecht. Het doel is om eind 2021 het aantal locaties in de stad Utrecht te verdubbelen.

Samenwerking

Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet werken partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, The People Group, Jedlix, Stedin en Smart Solar Charging BV aan het duurzame energiesysteem. Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II.