Smart Solar Charging – regio Utrecht

Nieuws

Utrecht eerste bidirectionele regio ter wereld dankzij samenwerking Hyundai en We Drive Solar

In aanwezigheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Eelco Eerenberg en gedeputeerde Huib van Essen tekent Hyundai vanochtend een samenwerking met strategische partners om van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bidirectioneel ecosysteem. Daarbij worden de batterijen in elektrische deelauto’s grootschalig ingezet als opslag van duurzame energie. De onderzoeksprojecten Smart Solar Charging, FLEET en IRIS zetten met de komst van een commercieel verkrijgbare bidirectionele auto een belangrijke stap richting realisatie.

In bijzijn van Koning Willem Alexander werd twee jaar geleden de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna 500 laadpalen in de stad en regio die auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Utrecht is daarmee de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen.

Bekijk hieronder het startsein van staatssecretaris Stientje van Veldhoven:

Deze samenwerking is de volgende stap naar daadwerkelijke realisatie voor onderzoeksprojecten Smart Solar Charging, FLEET en IRIS, geleid door het Utrecht Sustainability Institute. De bidirectionele laadtechniek is ontwikkeld door het We Drive Solar-consortium binnen het onderzoeksproject Smart Solar Charging, ondersteund door EFRO. In het project FLEET, mede gefinancierd door TKI Urban Energy,  wordt het concept verfijnd door nettarieven onder de loep te nemen en binnen het Europese IRIS project, ondersteund door Horizon2020, wordt de bidirectionele laadtechniek toegepast in Kanaleneiland-Zuid, als onderdeel van de duurzame stadswijk van de toekomst.

De Hyundai en We Drive Solar samenwerking

De ambitie van We Drive Solar en haar partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitsysteem van de toekomst te realiseren: honderden elektrische deelauto’s die zorgen voor schone lucht en minder auto’s op straat en die de buffer vormen voor grootschalige toepassing van zon- en windenergie in de regio.

Vanwege de unieke positie en kennis op het gebied van bidirectioneel laden kiest Hyundai voor Utrecht om haar eerste bidirectionele productie-auto te testen en grootschalig in te zetten: de IONIQ 5. De IONIQ 5 heeft bidirectionele laadtechnologie aan boord die als eerste in Utrecht zal worden ingezet.

Partners van het We Drive Solar-consortium

Utrecht heeft als ambitie om de eerste bidirectionele stad en regio te worden ter wereld. Dit is mogelijk door een unieke samenwerking van partijen in We Drive Solar:

 • ElaadNL voor de standaardisatie en inbedding van de juiste protocollen.
 • Last Mile Solutions voor de software-aansturing van de laadpalen.
 • Nieuwe Weme en Siers voor de productie en plaatsing van de laadpalen.
 • Utrecht Sustainability Institute voor de wetenschappelijke validatie van het ecosysteem.
 • Stedin voor de integratie van bidirectioneel laden in het stroomnet.
 • Ontwikkelaars MRP en Ballast-Nedam Development voor de grootschalige toepassing van bidirectionele deelauto’s in de nieuwe, gezonde en groene stadswijk Cartesius.
 • Heijmans voor de inzet van bidirectionele deelauto’s in diverse projecten in de regio waaronder Leidsche Rijn Centrum en Leusden.
 • Koolen Industries voor een forse opschaling van het aantal bidirectionele deelauto’s.
 • a.s.r. Nederland voor de realisatie van het grootste bidirectionele laadplein ter wereld.
 • GoodMoovs voor de koppeling van deelauto-platform en app met bidirectioneel laden.
 • De stad en regio Utrecht door plaatsing van publieke bidirectionele laadpalen.

 

Hyundai en We Drive Solar testen de komende maanden het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Na de zomer volgt de eerste inzet van een groot aantal IONIQ 5’s in Utrecht. Begin 2022 wordt opgeschaald naar 150 bidirectionele deelauto’s in Utrecht.