Smart Solar Charging – regio Utrecht

Willem-Alexander Utrecht elektrische auto

Nieuws

Film: Hoe Smart Solar Charging de energietransitie mogelijk maakt

Projectpartners leggen het uit in de film Smart Solar Charging – Duurzame energie altijd beschikbaar

Het energiesysteem van de toekomst, hoe ziet dat eruit? Door autobatterijen in te zetten voor opslag van duurzame energie is Smart Solar Charging in Utrecht een unieke oplossing voor de energietransitie. Ontdek het met projectpartners in de film Smart Solar Charging – Duurzame energie altijd beschikbaar.

Innovatieve techniek voor iedereen toegankelijk

Smart Solar Charging (SSC) helpt Utrecht om de eerste regio ter wereld te worden die haar benodigde energie balanceert dankzij bidirectionele laadtechniek. De breed inzetbare techniek maakt het mogelijk om elektrische auto’s slim te laden met zonne-energie, zonnepieken op te slaan in de batterij en de energie te gebruiken als de energievraag hoog is. Zo worden elektrische auto’s deel van slimme energienetwerken en verhogen ze het energetische en economische rendement ervan.

Vanaf oktober 2019 is met tweeëndertig gloednieuwe Smart Solar Charging laadpunten, het Utrecht Science Park de eerste campus ter wereld die bidirectioneel laden volgens de nieuwe open standaard ISO 15118 aanbiedt. Deze standaard maakt het systeem van deelauto’s en laadpalen toegankelijk voor alle partijen in de auto-industrie.

Van living labs naar grootschalige transitie

Door te leren van de praktijk, wordt SSC klaargestoomd voor grootschalige transitie. Het energiesysteem met een elektrische auto als ‘batterij op wielen’ wordt doorontwikkeld in vijf proeftuinen in de regio Utrecht. Een van de proeftuinen is Utrecht Science Park, een uniek living lab dat onderwijs, wonen, werken en zorg combineert. Onderzoekers en ondernemers werken hier samen om het innovatieve systeem te optimaliseren naar energieprestaties, gebruikersgedrag en waardemodellen.

Maak in de film kennis met de mensen achter de bijzondere samenwerking. Ondernemer Robin Berg, hoogleraar Wilfried van Sark, projectmanager Michiel Scherrenburg, onderzoeker Tom Wolvers en ontwikkelaar Matthijs Kok belichten hoe living labs onmisbaar zijn voor de energietransitie.

> Bekijk de film

> Lees meer over de living labs in de regio Utrecht