Smart Solar Charging – regio Utrecht

Nieuws

Slimme laadpalen laten Utrecht rustig slapen

Utrechtse slimme laadpalen kregen begin dit jaar een wel heel bijzondere extra toepassing. In plaats van brommende en dieselslurpende aggregaraten, leverden deze laadpalen de stroom voor werkzaamheden in de stad Utrecht. Natuurlijk een stuk stiller voor de buurt, maar ook nog eens een stuk duurzamer. De innovatieve laadpalen, ontwikkeld in het project Smart Solar Charging, leveren namelijk lokaal opgewekte zonne-energie. Een veelbelovende extra toepassing voor de toekomst als daarmee luide en vervuilende aggregaten niet meer nodig zijn.

Inmiddels zijn ruim 200 slimme laadpalen geplaatst in Utrecht voor het opladen van elektrische auto’s. Via deze laadpalen wordt lokaal opgewekte zonne-energie in (deel)auto’s opgeslagen via een slim en dynamisch snellaad- en opslagsysteem (Vehicle2Grid). Maar niet alleen auto-eigenaren profiteren van deze goedkope en schone energie. Bouwmachines blijken er ook prima op te werken. Hierdoor hoeven brommende, dieselslurpende aggregaten niet meer dag en nacht te draaien bij werkzaamheden in de stad. Utrechters kunnen daardoor rustig slapen.

Zoals Robin Berg van LomboXnet en We Drive Solar en strategisch partner van Smart Solar Charging zegt: “Dit is een mooi voorbeeld van dit-doen-we-er-gratis-bij-innovatie. De slimme laadpalen zijn zoals gezegd in eerste instantie bedoeld voor het slim opladen van auto’s. Maar het is natuurlijk fantastisch dat we hiermee ook de bouw schoner, stiller en goedkoper kunnen maken.”

>> Lees hier het volledige artikel van de Telegraaf