Smart Solar Charging – regio Utrecht

Nieuws

Smart Solar Charging betrokken bij Europese Innovatiedeal

Samen met acht partners gaat de Europese commissie aan de slag om belemmeringen in Europese regelgeving voor lokale energieopslag te onderzoeken. In Brussel werd daarvoor op maandag 12 maart een zogenoemde Europese Innovatiedeal getekend.

De EU-commissarissen Carlos Moedas (innovatie) en Karmenu Vella (milieu) tekenden deze Innovatiedeal met onder meer de Utrechtse MKB-ondernemer en initiatiefnemer Robin Berg (LomboXnet), de bedrijven Renault en Bouygues, de provincie Utrecht, de Franse minister Nicolas Hulot (milieu), de Franse staatssecretaris Delphine Gény-Stephan (economie) en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

De betrokken bedrijven werken al vanaf 2015 samen in Lombok, en zetten ervaringen uit de EFRO Smart Solar Charging proeftuin ook in voor de innovatiedeal. Volgens initiatiefnemer Robin Berg van LomboXnet is deze deal een belangrijke stap in het verduurzamen van de economie: “Accu’s van elektrische auto’s benutten in het energienet, biedt economische groeikansen en draagt bij aan het verduurzamen van onze energievoorziening. Deze samenwerking helpt om dit in de toekomst op grotere schaal te kunnen doen en Europa hier in leidend te laten zijn”.

In navolging van de Nederlandse Green Deals heeft de Europese Commissie na het Nederlands Voorzitterschap initiatief genomen voor een Europese variant daarop: Innovation Deals. Eind 2016 werden lidstaten en partners uitgenodigd om met voorstellen te komen voor Innovation Deals voor de circulaire economie. In totaal zijn er 32 voorstellen uit heel Europa ingediend, waarvan er uiteindelijk twee zijn geselecteerd.

>Lees het nieuwsbericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat