Smart Solar Charging – regio Utrecht

Nieuws

Terugblik en media-aandacht demonstratie 20 elektrische auto’s tegelijkertijd opladen

Tijdens de feestelijke aangelegenheid op 23 mei 2018 werd het 10-jarige bestaan van Smart Solar Charging gevierd en had Utrecht een Europese primeur. Bij de Jaarbeurs vond een unieke demonstratie plaats: door twintig elektrische auto’s tegelijkertijd op te laden met opgeslagen zonne-energie werden twintig laadpunten, 200 zonnepanelen en een grote batterij officieel in gebruik genomen.

Terugblik
Het programma startte onder het genot van een vrolijk zonnetje en een warm welkom door de Dweilband ‘de Domkoppen’. Vervolgens kwamen naast burgemeester Jan van Zanen en staatssecretaris Mona Keijzer ook diverse gebruikers van de We Drive Solar auto’s aan het woord. Met de zonsondergang vond het formele openingsmoment plaats, waarbij de twintig auto’s werden gekoppeld aan de laadpalen. Met bubbels toostten de aanwezigen op deze bijzondere gebeurtenis.

Burgemeester Jan van Zanen: “Wie had 10 jaar geleden gedacht dat zon, stroom en elektrische auto’s slim gekoppeld konden worden op grote schaal? Het Utrechtse Lomboxnet heeft die kans uitstekend herkend en in praktijk gebracht,  in samenwerking met internationale bedrijven als Renault en General Electric. De grote batterij bij de Jaarbeurs markeert een mijlpaal, passend bij de Utrechtse ambities.”

  • Bekijk foto’s van de demonstratie:

 

 

Media-aandacht
Diverse media besteedden aandacht aan de Smart Solar Charging demonstratie. Editie M maakte een filmpje van de ontwikkelingen op de Jaarbeurs. In een video-item van RTV Utrecht stelt initiatiefnemer Robin Berg: “Dit is in Europa nog niet eerder op deze wijze gedaan. (…) We willen ook ’s avonds en ’s nachts zonne-energie beschikbaar hebben. Daar kun je autobatterijen voor gebruiken, maar ook dit soort grote systemen. En dat gebeurt voor het eerst op deze manier.”

Andere lokale media, zoals Duic en Stadsblad Utrecht, publiceerden tevens berichten over de demonstratie. Ook landelijke platforms Duurzaam Bedrijfsleven en Duurzaam Actueel gaven aandacht aan de ontwikkelingen in Smart Solar Charging. Op de websites van Nederland Elektrisch en Solar Magazine staat eveneens een artikel over de unieke bijeenkomst in Utrecht.

 

> Lees het persbericht over de primeur in Utrecht.
> Lees meer over project Smart Solar Charging.