Smart Solar Charging – regio Utrecht

Nieuws

Utrecht breidt uit tot eerste bidirectionele regio

Utrecht wordt de eerste regio ter wereld die haar benodigde energie balanceert dankzij bidirectionele laadtechniek. Ook in coronatijden gaan de ontwikkelingen snel. Dankzij het project Smart Solar Charging telt de regio inmiddels 200 laadsystemen die duurzame energie kunnen laden en ontladen.


Installeren laadsystemen

Installatie laadpaal bij Pelmolenweg in Utrecht

Bij Smart Solar Charging worden elektrische (deel)auto’s een actief onderdeel van slimme energienetwerken: auto’s worden rijdende batterijen die lokaal opgewekte zonne-energie bufferen en afgeven op het moment dat de energievraag groot is.

In maart 2019 opende Koning Willem-Alexander het duurzame energie- en mobiliteitsecosysteem Smart Solar Charging in de wijk Lombok. Dit was de start van Utrecht als eerste regio ter wereld die haar energie balanceert met bidirectionele laadtechniek. Ondanks de huidige coronatijd vordert de installatie van Smart Solar Charging laadsystemen in Utrecht gestaag: de regio telt intussen ruim 200 AC-bidirectionele laadpalen die kunnen laden én ontladen.


Tesla Model 3

Autodelers bij We Drive Solar kunnen nu ook gebruik maken van de Tesla Model 3

Ook het aantal elektrische rijders in Utrecht groeit hard. Mede daarom voegde projectpartner We Drive Solar tien gloednieuwe Tesla’s Model 3 aan zijn deelautovloot. Alle We Drive Solar autodelers in de regio kunnen hiervan gebruik maken. Gezien de enthousiaste reacties was dit een slimme zet.


Stadsbrede proeftuin

Smart Solar Charging wordt getest en doorontwikkeld in verschillende proeftuinen in de regio Utrecht, elk met zijn eigen gebruiksprofiel. Het project is onlangs uitgebreid met het stadsbrede bidirectionele netwerk als nieuwe proeftuin, om de consequenties van het systeem op grote schaal te onderzoeken. Zo krijgt de bidirectionele stad steeds meer vorm.


Samenwerking

Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet werken partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, The People Group, Jedlix, Stedin en Smart Solar Charging BV aan het duurzaam energiesysteem. Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II.